Międzyszkolny projekt edukacyjny

2022-03-29

Dnia 22 marca 2022r.  rozpoczęliśmy w naszej szkole projekt edukacyjny "Meine und deine kleine Heimat" - "Moja i twoja mała ojczyzna". Jest  przeznaczony do realizacji w 7 klasie szkoły podstawowej Szkoły Podstawnej w Bytomiu oraz Szkoły Podstawowej im. Jana Marka w Pogórzu. W ramach projektu uczniowie będą przygotowywać najciekawsze informacje nt. klimatu i patrona szkoły, walorów regionu, folkloru, czy kuchni regionalnej. Uczniowie zostali podzieleni na 3 grupy a ich liderzy kierują pracą poszczególnych członków. Poszczególne zadania realizowane w 3 modułach:  

1. My i nasza szkoła, nasz patron, historia, klimat szkoły

Uczniowie prezentują swoją szkołę, swojego patrona, omawiają klimat szkoły prezentują swoje pomysły w dowolnej formie (np. prezentacji multimedialnej, plakatu, filmu, wystawy fotograficznej)

2. Nasza okolica, miejsce zamieszkania

Uczniowie prezentują własny region: źródła informacji o regionie; dominujące cechy środowiska przyrodniczego, walory turystyczne, strój regionalny oraz kuchnię regionalną- przegotowanie jadłospisu z dań regionalnych, przeprowadzenie warsztatów kulinarnych i nagranie filmu.

3. Nasze miasto Bytom, Skoczów

Wycieczka krajoznawczo - poznawcza do miast partnerskich: Bytomia i Skoczowa. Zwiedzanie miast, wizyta w miejskim muzeum w Skoczowie i Muzeum Górnośląskim w Bytomiu. Uczniowie przygotowują prezentacje najciekawszych miejsc w miastach partnerskich, gdzie wcielają się w rolę przewodników.

Wypracowane materiały uczniowie prezentują w dowolnej formie np. prezentacji multimedialnej, plakatu, filmu , wystawy fotograficznej.

Uczniowie podzielili się na 5 grup, z których każda ma do wykonania określone zadania.

GRUPA 1

  • prezentacja indywidualna
  • prezentacja swojej szkoły,
  • przybliżenie postaci patrona szkoły,
  • omówienie klimatu szkoły

GRUPA 2

  • prezentacja własnego region: źródła informacji o regionie;
  • struktury demograficzne oraz gospodarcze;
  • walory turystyczne;
  • kuchnia regionalna - przegotowanie jadłospisu z dań regionalnych;
  • tradycje i zwyczaje mieszkańców najbliższego regionu;
  • spis najważniejszych uroczystości kulturalnych na obszarze „małej ojczyzny”;
  • obyczaje i folklor;
  • charakterystyka stroju ludowego

GRUPA 3

  • przeprowadzenie warsztatów kulinarnych;
  • prezentacja i degustację wybranych potraw;
  • dokumentacja fotograficzna;
  • nagranie filmu;
  • prezentacja wypracowanych materiałów podczas spotkania on-line ze szkołą partnerską 
  • przygotowanie „Karty dań regionalnych” śląska cieszyńskiego i górnego śląska,
    w języku polskim i języku niemieckim 

GRUPA 4

  • pomoc w organizacji wycieczek krajoznawczo- poznawczej  do miast partnerskich;
  • wizyta w muzeum w Skoczowie, Bytomiu;
  • zwiedzanie miast, prezentacja najciekawszych miejsc w mieście. Uczniowie pełnią  rolę przewodników.

GRUPA 5

  • gromadzenie materiałów w trakcie projektu;
  • wykonywanie zdjęć ze spotkań;
  • pisanie sprawozdania z przeprowadzonych działań;
  • wykonanie gazetki w klasach lub na korytarzu szkoły;
  • współpraca z nauczycielem informatyki i umieszczenie wypracowanych materiałów, zdjęć i filmów na stronach internetowych szkół;

Dnia 22.03.2022 r. uczniowie obydwu szkół spotkali się na platformie Zoom. Przedstawiali się w języku niemieckim. Krótko opowiedzieli o sobie w języku niemieckim. Spotkanie odbyło się w bardzo miłej atmosferze.