KIEŁKI? CO TO TAKIEGO?
Kontynuując program „Żywienie na wagę zdrowia”, rekomendowany przez SANEPID, przygotowaliśmy prezentację i mini - wykład o zasadach zdrowego odżywiania młodzieży w wieku szkolnym. Zwróciliśmy uwagę na szczególne znaczenie dla każdego ucznia, drugiego śniadania. Jako ciekawostkę pokazaliśmy hodowlę kiełków nasion brokułu, rzodkiewki, sałaty. Kiełki są cennym źródłem witamin i mikroelementów, mogą wspaniale urozmaicić i wzbogacić naszą dietę, a ich wyhodowanie jest proste. Podaliśmy też przepis na sałatkę z kiełkami i kilka propozycji na smaczne, prawidłowo zbilansowane drugie śniadanie. Przypomnieliśmy też Piramidę Zdrowego Żywienia i podstawowe zasady prawidłowego odżywiania. Była również degustacja kanapek z kiełkami. Smakowało! To wszystko pokazaliśmy naszym młodszym koleżankom i kolegom z klasy IV.
Klasa VI - Liderzy programu